You are here

Глупостта е безкрайна: Изхвърлят "Червената шапчица" от училищна библиотека, била сексистка

Организация преглежда героите във всяка книга – дали имат реплики, какви са им ролите

Няколко училища в Барселона правят чистка на библиотеките си от изпълнени със стереотипи и сексизъм детски книги, след като едно учебно заведение премахна около 200 заглавия, включително „Червената шапчица“ и история за легендата за свети Георги, писа в. „Гардиън“.

Училищната библиотека с около 600 книги за деца бе „проверена“ от асоциация на детски клубовеEspai i Lleure, като част от проект, който има за цел да покаже скрито сексистко съдържание.

Организацията направила преглед на героите във всяка книга – дали имат реплики, какви са им ролите, и открили, че 30 на сто от книгите са много сексистки, със силни стереотипи и „без педагогическа стойност“.

Сред тях са приказката за Червената шапчица и историята за св. Георги, популярно четиво в Каталуня, която отбелязва деня на светията на 23 април. Книгите са премахнати от лавиците, а „по-нестереотипните“ са оставени.

По този пример едно от училищата ще създаде комисия по полова равнопоставеност, за да направи преглед на книгите.

https://www.faktor.bg/bg/articles/smotanyatsi/glupostta-e-bezkrayna-izhvarlyat-chervenata-shapchitsa-ot-uchilishtna-biblioteka-bila-seksistka