Генералът от пехотата Стефан Нерезов-един от най-големите български генерали от периода на войните за национално обединение, 1912-1918 г. убит при комунистическия атентат в църквата "Св. Неделя"

Янко Гочевъ

 

Генералът от пехотата Стефан Нерезов-един от най-големите български генерали от периода на войните за национално обединение, 1912-1918 г. Има блестяща военна кариера, която включва победи над турци, сърби, руснаци, румънци, англичани и гърци!
Победоносен български генерал, воювал успешно на всички фронтове в Поморавието, Косово, Македония, Добруджа и пак Македония през 1915-1918 г.
Това е българският генерал, разгромил сърбите и превзел с бой Прищина в Косово на 10.11.1915 г.. Той е командир на 3-та българска армия в заключителния период на победоносните й операции в Добруджа срещу руснаците, довели до пълното й освобождение на 5.01.1917 г., а след това като командир на 1-ва българска армия в Македония от юли 1918 г. успява да разгроми превъзхождащите сили на атакуващите противници (англичани и гърци) в Дойранската битка на 18-19.09.1918 г. на Дойранската позиция и на Беласица, при това само с част от силите си - цялата 9-та Плевенска дивизия и 1-ва бригада на 11-та Македонска дивизия.
С неговото име е свързана и т. нар. ''Чешма Нерезов'' край Дойран. Чешмата в село Фурка се нарича и до днес "Генерал Нерезов" и местните хора все още й казват "Генералската" чешма или "Нерезова".
Този БЛЕСТЯЩ БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ, един оперативен ум с безспорни качества на стратег, който за България като фелдмаршал Ериф фон Манщайн за Германия през Втората световна война, е убит от КОМУНИСТИТЕ ПРИ ТЕХНИЯ ТЕРОРИСТИЧЕН АТЕНТАТ в църквата ''Св. Неделя'' по заповед на Москва на 16.04.1925 г. в София. За срам в родния му град Севлиево, няма нито паметник, нито улица или училище на негово име. За сметка на това има комунистическа улица "Балванска битка".